Af Betina Køster, diakonikonsulent i Menighedsplejen i Danmark
I den forbindelse har diakonikonsulent i Menighedsplejen i Danmark talt med Maja Rüegger som er kirke- og kulturmedarbejder og daglig leder, Tove, som er frivillig medarbejder, begge fra Tingbjerg Kirke samt Jette Hansen, som er Kirke/kulturmedarbejder i Brøndby Strand Kirke. Begge kirker er medlem af Grøn Kirke og afholder bæredygtige spise-fællesskaber.
Spisefællesskabet i Tingbjerg Kirke hedder ”Mad til alle” og her tilbydes et sundt og gratis måltid til ALLE. Maja fortæller, at det især er til dem, som har et stramt budget eller dem, som ikke så ofte får lavet mad til sig selv. Projektet har kørt siden 2015 og handler om at undgå madspild, fremme trivsel, livsglæde og sundhed samt at danne fællesskaber på tværs i lokalområdet. Maja fortæller også at kirken har et samarbejde med FødevareBanken og andre dagligvarebutikker, hvorfra de modtager overskudsmad. Så sunde kasserede madvarer ender som lækker mad for omkring 50-60 mennesker, der hver torsdag møder op i kirkens lokaler. En gruppe frivillige ildsjæle står sammen med Maja for indkøb, madlavning, borddækning og afrydning.
Tove, som har været frivillig i kirken i 8,5 år, fortæller, at hun og de andre frivillige gør meget ud af at hvert måltid er en fest. Fx er der altid dessert og der bliver lagt fine duge på bordene. Tove fortæller at hun godt kan lide at være til nytte for andre og står derfor gerne op hver torsdag kl. 5.30, hvor hun henter gratis salater og grønsager, som derefter ordnes. Det er altid spændende at hente overskudsmad, fordi man jo aldrig ved, hvad man får. Så der opstår hele tiden nye salater samt spændende nye retter. Tove fortæller, at ALT mad de modtager bliver brugt og hvis der er mad tilovers, får gæsterne det med hjem.
Brøndby Strand Kirke har også et spisefællesskab. Her kan man komme i ”Spisestuen” hver anden tirsdag og få et dejligt måltid varm mad. Ca. 80 personer spiser med og 8-10 frivillige er tilknyttet. Jette fortæller, at man tidligere ikke altid var lige stolt af kirkens menu fx med købe-frikadeller mv. Derfor diskuterede man ofte i kirkens ”grønne udvalg” nye tiltag til nyt og spændende mad og viljen var der, men ofte strandede det i nogle begrænsninger, hvad angår tid og input. I forbindelse med afholdelse af Grøn Kirkes konference i Brøndby Strand Kirke, kom Jette i snak med Sofie Kure fra Grøn Kirke, som senere vendte tilbage og spurgte om de kunne stille med 6-8 frivillige? For så ville så kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz komme på besøg og lave grønne retter til en nye kogebog ”Et bæredygtigt middagsbord”. Det ville kirken rigtig gerne! Jette fortæller at det var en rigtig inspirerende maddag og de frivillige var meget begejstrede, fik gode input og også en større bevidsthed om Guds skaberværk ift. grøn mad og bæredygtighed. Noget af det de lærte er:
- At købe ind lokalt, gerne i gårdbutikker og Fair-Trade varer
- At lave mad med årstidernes grønsager
- At man ikke behøver at tænke; total MINUS kød men bare en reduktion af kød og så putte flere hakkede grønsager i kødet.
Maja, Tove og Jette er alle enige om at fællesspisningerne styrker det lokale og diakonale fællesskab – for et fælles bæredygtigt måltid mad til alle er bæredygtigt både overfor kloden og vores medmennesker.
Tilbage til forsiden af nyhedsbrevet