Folkekirkens Feriehjælp var det første af Menighedsplejens projekter, Torup Sogn deltog i, efter de blev medlem. ” Vi fik tilbudt muligheden for at sende nogle familier med særlige behov på ferie i Helsingør Ferieby, og det var en stor succes, som vi gentog sidste år. Vi har også igen i år tilmeldt os denne fantastiske ordning”, fortæller Leif. At deltage i vores store ferieprojekt er et tæt samarbejde mellem MDK og sognet. MDK er tovholder på projektet. MDK administrerer bevillingen fra Arbejdsmarkedets feriefond, står for leje af ferieboliger, administrerer økonomien overordnet, og tjekker, at deltagerne passer ind i den målgruppe som bevillingen er givet til. MDK har altså den administrative ramme.
I Thorup er det fortrinsvis sognepræsten og en af menighedsrådets medlemmer, der finder frem til familierne. Når først en familie har været med på ferie et år, bliver de inviteret med igen. MDK arrangerer møder for de deltagende sogne i forberedelsesfasen. ”Vi har været til et meget informativt møde på Tingstedet, her har vi mødt dem, fra de andre sogne”, fortæller Leif. I 2022 underviste MDK de frivillige i håndtering af dilemmaer og konflikter, der kan opstå på ferierne, med sårbare familier. De frivillige fra sognene planlægger feriens aktivitetsprogram og står for kontakten til familierne på selve ferieopholdet.
Seniorhøjskole er et nyt tilbud!
I 2023 sender Torup Sogn en gruppe ældre, der trænger til et ferieophold, med på Seniorhøjskole. Torup Sogn ved allerede, hvem de skal invitere med: ”Vi møder vore ældre i Herreklubben og til Folkekøkkenet og ved de øvrige aktiviteter vi har her i sognet. Her er det muligt at spotte om et højskoleophold vil være givende for vedkommende”, siger Leif. Menighedsplejen i Danmark har også her tøjlerne for ferieprojektet: Vi har fundet et sted, der er ældrevenligt, vi vejleder sognene i at tilrettelægger et program, der passer målgruppen og delererfaring om, hvorvidt man kan have rollator med, og om der skal bestilles ekstra pleje til natterutinerne, o.s.v.
Sognet kan ikke fylde hele højskolen op. MDK koordinerer med andre sogne, som på samme måde får tilbud om at invitere ældre på ferie.
Hvilket behov har vi i sognet for diakoni?
Torups Sogn har bevidsthed om, at stikke fingeren i jorden, og undersøge hvilke behov for diakoni, der er i sognet. ”I Torup sogn arbejder vi på flere områder”, siger Leif. ”Vi søger at organisere alt arbejdet i et diakoniudvalg, som er under oprettelse under Menighedsrådet. Udvalget skal bestå af menighedsrådsmedlemmer, ressourcepersoner og brugere”.
De undersøger f.x. også, hvilke ressourcepersoner, de kan trække på lokalt. De har en årrække haft en meget velfungerende Seniorklub med månedlige foredrag, sommerudflugt og 2-3 årlige fællesspisninger og en tilknyttet Nørkleklub. De vil gerne etablere en sorggruppe.
Varme i en kold krisetid
Denne vinter etablerede de en sognecafé, da de i efteråret så frem til en energikrise over vinteren, Et sted hvor folk kunne komme og få varmen og hygge sig med film, spil, kaffe og kage.
Det blev gudskelov ikke så slemt med krisen! Det viste sig, at der ikke var det fornødne grundlag for denne aktivitet så de har valgt at flytte ressourcerne til andet arbejdsområde. Konceptet om Sogne caféen kan tages frem, hvis behovet opstår igen.
Gåtur med mening
De har også en gåtur, for folk der er udfordret med at gå! ”Det hele med den ide, at det er en gåtur med mening!”, siger Leif ”I praksis går man fra sognegården cirka 1 km. ud og så hjem igen ad samme vej. Kan man ikke gå så langt, kan man sætte sig ned og vente på de andre kommer tilbage. Der samtales under turen, og der sluttes af med kaffe og kage og samtalen fortsætter. Der har været begrænset interesse for denne aktivitet, så den er også lagt lidt i venteposition” siger han.
Projekter i støbeskeen
Torup Sogn har vist interesse for flere af MDK´s projekter. Fx spiller sognet en rolle i Kirke Care Halsnæs, der er ved at blive bygget op. Her samarbejder flere sogne på tværs af Halsnæs Kommune. Kirke Care Danmark og Menighedsplejen i Danmarkstøtter op med erfaringsudveksling og uddannelsesressourcer – og de lokale skal få konceptet til at passe til deres lokale behov, etablere kontakter til kommune, politi og andre samarbejdspartnere i nærmiljøet.
Projekt Stressfrie Haver er også under opsejling i Torup Sogn. ”Det er et projekt vi glæder os til at komme i gang med, og vi ved, at det er der brug for”, siger Leif. ”Det er et projekt for stressramte og psykisk sårbare personer. Projektet afventer i skrivende stund en bevilling fra Menighedsrådet. I opstarten får vi råd og vejledning fra Menighedsplejen i Danmark”.