Af Mette Møbjerg Madsen, generalsekretær i Menighedsplejen i Danmark
Formålet med rollen som diakonikoordinator er at bygge bro mellem kirkerne internt og bygge bro til kommune, organisationer og andre aktører, der arbejder på det sociale område i seks udvalgte kommuner i Viborg Stift. Kirken er en stor udbyder af sociale indsatser, som drives på frivillig basis. Det gælder for eksempel sorggrupper og besøgstjenester for sårbare og ensomme, men det gælder også børnekor, barselscafeer, strikkeklubber og mange andre sammenhænge, hvor mennesker mødes og indgår i et netværk, der har en social betydning i deres liv og i lokalområdet. De nyansatte diakonikoordinatorer skal være med til at danne det store overblik over de mange forskellige tilbud. Det overblik er der ingen, der har i øjeblikket, og derfor er det svært for kommunens sagsbehandlere at bruge kirkens kompetencer, for det er ikke nemt at vide, hvem man skal kontakte.
Fælles aktiviteter i alle kommuner
Projektet skal fremme den lokale sognediakoni og udvikle diakonien på tværs i provstiet, så alle sogne har diakonale tilbud enten alene eller i samarbejde med andre med direkte kontakt til den kommune, som de er en del af. Projektet er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond og målet er ikke at overtage kommunens opgave på velfærdsområdet, men at samarbejde med kommunen med omsorg for næsten. Vi arbejder på, at der i alle provstier vil være disse tilbud: Sorggrupper, ferietilbud for familier, trivselsgrupper for børn, tilbud til par, aktiviteter for mænd, og ungegrupper. ”Der er mennesker i alle aldre, som har brug for en hjælpende hånd, og det er her at projektet skal stå sin prøve”, udtaler generalsekretær i Menighedsplejen i Danmark, Mette M. Madsen. Projektet har både fokus på at synliggøre eksisterende tilbud og sammen med kirkerne skabe nye tilbud.
De små sogne skal også være med
Da projektet blev søsat i efteråret 2023, var der en del af by-sognene, der ikke helt kunne forstå behovet for mere diakoni, da de i mange år har arbejdet med diakonale tiltag. Samtidig var der en masse landsogne, der følte, at dette projekt var det, som de havde ventet på i lang tid. For i mange landsogne har præsten flere kirker, og har nok at gøre med at håndtere bisættelser, vielser og konfirmander. Det efterlader for disse præster ikke megen tid til diakoni, selvom der ofte på landet, er lige så meget brug for sociale indsatser, som i byen. Derfor har projektet fra starten haft fokus på at inddrage landsognene i de diakonale tiltag, der bliver sat i gang. For eksempel har de i Herning Kommune inviteret de mindre landsogne til at deltage i Folkekirkens Feriehjælp, som er et projekt under Menighedsplejen, der hvert år sender 200 familier på ferie. Normalt er de sogne, der deltager fra lidt større byer, hvor man nemt kan finde 6 familier, der lever op til de økonomiske krav, der stilles i projektet. Men i KSA-Herning har Britta valgt at invitere nogle af de mindre sogne til at sende to familier med på ferie. Som Britta siger: ”Der kan sagtens også være familier i de mindre byer, som har brug for en ferie, så derfor er jeg glad for at kunne invitere nogle sogne med, som ikke ville være med i et sådant projekt, fordi de normalt er for små”. Samtidig er Britta opmærksom på, at det kan være rart, at der er flere, der kommer fra samme sted. Derfor forsøger hun at sikre, at der er minimum to familier fra samme landsby, så der kan opstå nogle nye venskaber og netværk efter ferien lokalt. Britta uddyber: ”Det er en vigtig del af ferien, at de voksne også får nye bekendtskaber, og kan dele erfaringer med hinanden. Derfor bestræber jeg mig på at finde to familier fra de forskellige sogne, så familierne har nogen, som de kan mødes med efter ferien og dele sorger og glæder med”.
Læs om Kirkernes Sociale Arbejde i Viborg Stift her: www.kirkernessocialearbejde.dk
Tilbage til forsiden af nyhedsbrevet