Kunsten at turde stå sammen – også i livets mørke - unges trivsel

Men hvor går man hen som ung, hvis livet trykker, man har ondt i hjertet, føler sig utilstrækkelig eller har behov for at tale med én i et fortroligt rum? Et nyt forskningsprojekt fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet viser at unges mistrivsel særligt skyldes samfundets fokus på at skulle præstere i højt tempo. På Learnmark Gymnasium og Horsens Gymnasium & HF kan de unge booke tid til samtale hos gymnasiepræst Naja Bisgaard Krogh.

 

Unges mistrivsel accelerer; vi læser om det i avisen, og vi ser det i fjernsynet. DR kunne i oktober 2022 fremlægge resultat fra et nyt forskningsprojekt fra Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet. Her viste det sig, at unges mistrivsel særligt skyldes samfundets fokus på at skulle præstere i højt tempo. Men hvor går man hen som ung, hvis livet trykker, man har ondt i hjertet, føler sig utilstrækkelig eller har behov for at tale med én i et fortroligt rum?

Siden september har det været muligt for eleverne på Learnmark Gymnasium og Horsens Gymnasium & HF at tale med Naja Bisgaard Krogh. Hun er gymnasiepræst og kan træffes en formiddag om ugen på begge gymnasier. Naja er en del af elevernes Lectio-system og kan både kontaktes der eller via email eller telefon. 

Naja betoner det vigtige i at være tilgængelig for eleverne, og understreger: ”Det er vigtigt at være tilstede på skolen. Det gør kontakten til de unge god og ubesværet”. Med stillingen som gymnasiepræst er det tænkt, at Naja skal bære med på de unges trivsel og Naja har endnu ikke haft en træffetid, der ikke har været booket. Hun kan bookes til individuelle samtaler á en times varighed, men har også på Learnmark Gymnasium skabt en sorggruppe for unge, der har mistet. Og sorg i forskellige afskygninger er også noget, der fylder i de individuelle samtaler, hvor Naja også taler med de unge om kærestesorger og det eksistentielle i at være menneske. Emner om køn og identitet fylder også meget, og Naja kunne godt tænke sig at starte en gruppe op, hvor netop køns- og identitetsspørgsmålet bliver samtaleemne.

Hun kan ikke understrege vigtigheden af psykologer og studievejledere nok – og hvor vigtigt samarbejdet med disse er. Naja betegner sine samtaler med de unge som en samtale med et medmenneske, og hun mener, at der er noget ganske værdifuldt i dét, at de unge ikke kommer med et problem, der skal fikses, men derimod med et liv, der skal leves. Der er en helt særlig magi i at vide, at i samtalerummet med Naja, skal eleven ikke forberede sig eller rykke sig fra gang til gang. Målet er derimod at de unge skal turde lade masken falde og lade samtalerne blive en øvebane til at åbne sig op for andre også. De kristne kerneværdier kommer i spil på flere forskellige måder, bl.a. ved samtalernes kredsen om mennesket som en del af et større fællesskab og ikke kun ved et fokus på det individuelle.

Det eksistentielle spørgsmål er til stede hos os alle – og den eksistentielle angst tilhører os alle. Naja fortæller: ”Det er kristendommen i sin kerne: at møde og blive mødt af et nådigt blik. Jeg skal turde stå i gravhulens mørke med dem, og ikke bare stå oppe i lyset og kalde på dem”. Der er noget smukt i at følges med de unge gennem livets mørke, og det kræver et rum fuld af omsorg og sårbarhed. 

Tilbage til forsiden af nyhedsbrevet