Ny frivillig i butikken

I Kirkens Genbrug er de frivillige rygsøjlen i vores arbejde. Hver dag bidrager de med deres tid, engagement, viden og kunnen – og derfor er det helt afgørende, at nye frivillige bliver taget godt imod og får en god start.

En varm og imødekommende modtagelse til de nye frivillige medarbejdere i butikkerne skaber tryghed, styrker motivationen og er med til at sikre, at den frivillige oplever sig set, hørt og værdsat fra første dag. Det er ikke altid nemt, fordi hverdagen i genbrugsbutikkerne er ofte præget af travlhed og mange opgaver som kræver opmærksomhed HVER DAG.

Men vi sætter stor pris på en god introduktion til både holdet og opgaverne, således den nyopstartede frivillig føler sig godt introduceret og inkluderet. Hvis og når det sker, øges chancen for, at vedkommende trives og har lyst til at blive en del af fællesskabet på længere sigt. En god opstart er ikke kun vigtig for den enkelte – den bidrager også til det gode arbejdsmiljø i butikken som helhed.

En fleksibel og meningsfuld introduktion

Kirkens Genbrugs butikker har forskellige måder at introducere nye frivillige på, alt efter hvordan den enkelte butik er organiseret. Nogle steder anvender vi en følordning, hvor en erfaren frivillig følger og vejleder den nye, mens andre butikker tilbyder en mere struktureret oplæringsperiode, som strækker sig over flere uger. Uanset formen lægger vi vægt på, at oplæringen tager udgangspunkt i den enkeltes interesser, kompetencer og lyst til at lære. Vi vil gerne sætte dem i gang med noget de brænder for, hvorfor oplæringen skal være med udgangspunkt i det de selv synes giver mening. 

Nye frivillige får et indblik i det daglige arbejde i butikken og introduceres til de opgaver, der er relevante for dem. Samtidig fortæller vi om den større organisation bag butikkerne – Menighedsplejen i Danmark – samt hvordan Kirkens Genbrug er opbygget med butikker over hele landet, drevet af lokale frivillige og ledet af engagerede bestyrelser og menigheder.

Prøveperiode med plads til afklaring

Alle nye frivillige begynder med en prøveperiode på én til tre måneder. Denne periode giver både den frivillige og butikken mulighed for at mærke efter, om samarbejdet fungerer godt. Der er tid og plads til at stille spørgsmål, prøve sig frem og finde ud af, hvor man bedst passer ind. I prøveperioden bliver den frivillige knyttet til et team med erfarne frivillige, der har overskud til at tage imod og støtte op i hverdagen. Hvis muligt findes der også plads på det hold, hvor den frivillige allerede kender nogle. Nogle steder kommer den frivillige til at gå rundt med butikslederen i prøveperioden, andre steder får de lov til at rotere på de forskellige hold og en gang imellem finder de med det samme makkerparret ”for livet” i butikken. 

”Der er meget ”learning by doing” i butikken i hverdagen. Og det handler meget om at føle sig frem, turde byde ind og bare gøre ting” – siger en af de nyopstartede frivillige i Herlev. 

En god oplæring 

God oplæring handler ikke kun om at lære de praktiske opgaver i butikken. Det handler også om at forstå, hvorfor Kirkens Genbrug gør det, vi gør – og hvordan hver enkelt frivillig er med til at gøre en forskel. En god oplæring giver mening og også retning. Den skaber ejerskab, arbejdsglæde og en følelse af at høre til. Vi ønsker, at vores frivillige skal føle sig, som en vigtig del af noget større – både i butikken og i det diakonale fællesskab, som Kirkens Genbrug er en del af. 

Kurser og kompetenceudvikling løbende 

Fra begyndelsen tilbyder vi frivillige at deltage i relevante kurser og aktiviteter, som styrker deres viden og giver mulighed for personlig og faglig udvikling. Det kan være kurser i kundeservice, varehåndtering, vurdering af varer, butiksindretning og meget mere. Kurserne afholdes både lokalt og centralt, og de er åbne for alle frivillige – uanset erfaring eller baggrund. Primært har Kirkens Genbrug et regionalt kursus i Øst i starten af året, årsmødet i løbet af april og efterårskurset oktober/november. Her samles repræsentanter fra alle vores butikker både for at hygge, men også for at lære nyt.

Formålet med de kurser og uddannelser er at give den enkelte frivillige mulighed for at udvikle sig, føle sig klædt godt på til opgaverne og få mere ud af sin tid i butikken. Mange oplever, at kurserne ikke kun gør dem dygtigere, men også giver ny inspiration og lyst til at tage mere ansvar. Det er en god måde at fastholde frivillige på og få dem til at vokse.

Når prøveperioden og opfølgningssamtalen er overstået, er den frivillige som regel klar til at arbejde selvstændigt. Nogle gange har vi dem tilknyttet de samme hold som har sørget for deres oplæring, andre gange, finder de nye hold de gerne vil på – alt efter hvordan det passer i deres hverdag. Som organisation er vi bare taknemlige at de bliver og vi bestræber os på at gøre os fortjent af deres tid. 

 

Tilbage til nyhedsbrevs oversigt