Trivselsgrupper endnu flere steder i Danmark

I bl.a. Horsens Kommune har man i mange år samarbejdet med kirken om trivselsgrupper for børn. Nu er trivselsgrupper også på vej til Åbyhøj, hvor de arbejder på at starte et lignende projekt.

Trivselsgrupper er grupper ca. otte børn, der mødes på skolen eller i kirkens lokale for at tale om alt det, der er svært. Det er skolen, der visiterer børnene til gruppen, og det er kirken, der uddanner de frivillige og eventuelt ansatte til at deltage i grupperne. Samtalerne foregår i skoletiden, hvor børnene bliver taget ud af deres respektive klasser for at deltage i grupperne.

Børn kan stå med mange forskellige udfordringer såsom skilsmisse, sorg og dårligt selvværd. Problemer, som de ikke altid kan dele med deres forældrene, fordi de formentlig også er ramt af situationen. Ofte ønsker børn ikke at gøre deres forældre kede af det, og derfor går de med problemerne selv, hvis der ikke er nogen, der hjælper dem med at tale om deres følelser.  Mange børn har derfor glæde af at være med i en trivselsgruppe for børn, hvor de på deres skole mødes og snakker med andre børn i samme situation som dem selv.

- I trivselsgruppen fandt jeg ud af, at jeg ikke var den eneste i verden, der følte mig alene.
- Her i gruppen er der trygt, og jeg ved, at det, der bliver talt om, ikke bliver delt på legepladsen eller gangene.

Sådan lyder nogle af udtalelserne fra børnene, der har prøvet at deltage i en trivselsgruppe. Filmkompagniet har produceret en film i samarbejde med Selvhjælp Silkeborg, hvor børnene og de frivillige fortæller, hvad det betyder at deltage i en trivselsgruppe.

Du kan se filmen her 

Børnene taler om det, der er svært
Diakonipræst i Viborg Stift Steen Hedemann Andreassen fortæller, at børnene ved hjælp af gruppen oplever, at de ikke er alene. Her møder de andre, der har det på samme måde og kan give råd og modtage råd fra hinanden, uddyber Steen. Steen fortæller videre: ”Børnene kan spejle sig i hinandens historier, og de oplever, at deres erfaringer kan være andre til hjælp, hvilket både hjælper dem, der modtager rådet, lige så meget som dem, der giver det. Derudover er de trygge i gruppen, fordi der er tavshedspligt, og det er utrolig vigtigt, at de ved, at det, der bliver sagt i rummet, ikke senere bliver gengivet i skolegården. I trivselsgrupperne bliver der både grint og grædt, og ingen følelser er forbudte, og det er en stor hjælp for børnene til at bearbejde deres oplevelser, slutter Steen H. Andreassen.

Trivselsgrupper endnu flere steder
I Menighedsplejen i Danmark er vi begejstret for det diakonale samarbejdet mellem skole og kirke og den forskel, det gør for de børn, der får glæde af det. Det er et eksempel på, hvordan kirkerne kan nå ud til børn og unge, der hvor de er, og bidrage med den næstekærlige hjælp, som kirkerne har været kendt for gennem generationer. Derfor glæder vi os over, at arbejdet udvikler sig, så dét, der startede i Selvhjælp Silkeborg og spredtes til en række østjyske kommuner, nu også er på vej til Åbyhøj, hvor en lille arbejdsgruppe samarbejder med skolerne om at udvikle projektet lokalt. 

Tilbage til forsiden af nyhedsbrevet