”Det er et åbent tilbud, og alle er velkomne”. Sådan lyder det fra diakonimedarbejder ved Sneslev Kirke og Ørslev Kirke, der er beliggende i Ringsted Provsti på Sjælland, Henrik Sieben. Henrik Sieben tiltrådte ved årsskiftet stillingen som diakonimedarbejder ved de to landsogne, og har siden hver onsdag gået en tre til seks kilometer lang travetur med en gruppe af lokalområdets beboere. ”Det er fast kutyme at jeg står klar klokken 9.30 hver onsdag året rundt på p-pladsen ved Sneslev Kirke med to-tre rygsække pakket med kaffe, krus og fløde, og de der har lyst, møder så bare op, hvorefter vi går en lang tur”.
Det tilbud benytter typisk et sted mellem 12 og 22 borgere sig af: De møder op, finder ud af hvor dagens tur går hen, hvorefter de sætter sig ind i bilerne og kører til en destination på Midtsjælland. Nogle gange bliver turen besluttet ugen inden, og andre gange er det på dagen, at det besluttes, hvor turen går hen. Henrik Sieben fortæller, at det nogen gang er ham, der foreslår og tilrettelægger, hvor gåturen gå hen, andre gange er det deltagerne. ”Det vigtige er ikke specielt om hvor man går, men mere at man går, har det hyggeligt, får snakket og rørt sig. Og så handler det om samhørighed og fællesskab. Det er da også derfor vi eksempelvis markerer det med sang og flag, og måske et lille glas, når nogen har en mærke- eller fødselsdag”, fortæller Henrik Sieben.
De ugentlige gåture skal ses som del af diakoniarbejdet ved Ørslev Kirke og Sneslev Kirke, og som i sin tid blev grundlagt af de to menighedsråd og med støtte fra Ringsted Provsti. Gåturene er et tilbud for alle. Der er en fast kerne af deltagere, der møder trofast op uge efter uge, sommer og vinter, i regn og blæst, men også når vejret er godt. De kender hinanden godt fra gåturene, men alle er de også rigtig gode til at tage imod nye deltagere. Nogle gange har der været deltagere, der har haft børnebørn med, hvilket også er meget berigende for os alle. Henrik Sieben forklarer videre, at man som regel går i mindre grupper og snakker, men at deltagerne er godt til at skifte mellem de små grupper, så de på en tur får talt om løst og fast med de fleste. Der er stor spredning aldersmæssigt, fra midt 50´erne til tæt ved 90, blandt deltagerne, men fælles er, at man gerne vil gåturen, og gerne vil det sociale aspekt, fællesskabet med andre. Budskabet om gåturene spredes fra mund til øre, men også gennem lokale medier, der har skrevet flere artikler om gåturene.
Det var Henrik Siebens forgænger i jobbet, Annette Hinge, der nu er kulturmedarbejder ved Haslev Kirke, der for knapt tre år siden startede med at gå tur med borgere fra lokalområdet. Henrik Sieben siger om formålet med turene: ”At gåturene er med til at binde borgerne i de forskellige lokale sogne sammen”.
Foruden den ugentlige gåtur byder diakoniarbejdet også på tirsdagscafé, madklub for mænd, vi synger, babysalmesang og legestue. Til vinter vil der blive etableret filmklub og foredragsaftenener, og til september går turen i bus til København med besøg i Jesuskirken, orgelkoncert, spisning i Folkehuset Absalon, den tidligere Absalon kirke, havnerundfart og besøg på Assistens Kirkegård.