Boligsocial diakoni

Boligsocial diakoni for børn og unge

Hvorfor skal man arbejde med boligsocial diakoni for børn og unge?

Mange børn og unge går alene hjem fra skole. Nogen har ikke et fællesskab, som de kan være en del af, og andre er ikke tilmeldt den lokale SFO. Derfor kan der være behov for, at kirken eller andre instanser skaber mulighed for fællesskaber på tværs. Start altid med at undersøge behov og muligheder for lokalt samarbejde.

Vi anbefaler meget, at kirkeligt-diakonalt engagement blandt børn og unge i et lokalt boligsocialt område altid sker i samarbejde med andre lokale aktører (boligforening, boligsocial medarbejder, lokale foreninger/klubber og frivillige nøglepersoner). Start med opbygning af relationer til alle mulige potentielle lokale samarbejdspartnere for at undersøge, hvad vi kan gøre sammenfor at styrke fællesskab blandt børn og unge i vores boligområde? Det er vigtigt for børn og unge, at de ser og oplever, at voksne samarbejder – også på tværs af kultur og religion.

Vi anbefaler, at en eller to medarbejdere støttes i at engagere sig i indsatsen, fordi det er vigtigt at der en ansat med i projektet – både for at sikre legitimiteten af arbejdet – og også for at kunne engagere og støtte frivillige.  Og frivillig indsats – med 1-2 frivillige nøglepersoner – er helt afgørende for at de involverede ansattes boligsociale engagement skal give mening.

Det kan være en rigtig god ide´, at de engagerede fra kirken (både ansatte og frivillige) har trøje / jakke på med synligt logo.

Måske er du også interesseret i

Boligsocial diakoni for børn - Eksempler på aktiviteter

Fælles Rundbold for børn, unge og voksne:
Find sammen – 4-6 voksne – og aftal datoer ca. hver 14. dag (forår og efterår) til Fælles Rundbold.
Inviter´ lokale børn og voksne via sociale netværk m.v.
Vælg en synlig, central plads / græsplæne i boligområdet som spilleplads.
Spil i et aftalt tidsrum. 45 minutter er godt.
Sørg for, at der er en point-tæller / hjælpedommer blandt de voksne.
Det kan også være en rigtig god ide med en voksen som dommer (kommentator) og pædagogisk støtte ved slå- og gribe-stedet (som også er tæt på køen). Det kan have en god fællesskabs-effekt altid at råbe navnet på den, som skal til at slå bolden.  Det enkelte barn føler sig set. Og vi lærer hinandens navne at kende.

Ferieaktivitet – legedage eller ”lege-festival”:
Tal sammen i det boligsociale netværk om behov og mulighed for ferie-aktivitetsdage for områdets børn og børnefamilier. En del børnefamilier i sociale boligområder har ikke ressourcer til at tage på ferie. Og enkelte fælles lege-dage i ferien med f.eks. krea, boldspil, skattejagt / orienteringsløb, snobrøb / pandekager / marshmellow-ristning, hoppeborg m.v. kan gøre en stor positiv forskel.

I jeres boligsociale samarbejds-netværk kan I også på et tidspunkt satse lidt større og sammen arrangere en lokal børne- og familie ”Festival” – f.eks. 3-4 dage den sidste uge i sommerferien med masser af leg, kultur og fællesskab.
Festivalen kan f.eks. laves omkring et lokalt fælleshus, beboerhus eller ved en sognegård for at mindske behovet for telte, toiletvogn m.v.

En forårs-eftermiddag er der et Facebookopslag fra en beboer i en af blokkene på Heimdalsvej. Beboeren har fra sin altan taget et billede af rundboldspillene børn og voksne nede på græsplænen. Og hun skriver: ”Dejligt med liv på græsplænen, når kirken kalder sammen”. Kirke Care – også i boligsociale områder | Menighedsplejen i Danmark